Binnenkort verkrijgbaar bij Brute Bonen!

adminGrowkit

growkit ge-zwam
De growkit van ge-zwam op het aanrecht

De growkit van Ge-Zwam is binnenkort verkrijgbaar in de nieuwe, nog te openen, koffiebar van Bute Bonen. Hou de datum van 22 mei goed in de gaten! Brute bonen is te vinden aan het water van het Zodiakplein 90 in Den Haag. Oesterzwammen op koffiedik.

20.000kg

adminGrowkit

Deze week heeft Ge-Zwam de 20.000ste kilogram koffiedik opgehaald! En dat is mooi om bij stil te staan.

Gelukkig wordt koffiedik steeds vaker gezien als waardevolle (organische) grondstof en niet meer als “afval” bestempeld. Het hoogst haalbare wat met koffiedik te bereiken is is het kweken van eetbare oesterzwammen. Plerotus ostreatus ofwel de grijze oesterzwam.

En laten we nou hele lekkere kroketten en bitterballen van die zwammen maken. Heb jij ze al geproefd?

Per jaar ‘produceren’ we in Nederland zo’n 225 miljoen kg koffiedik. Verreweg het meeste komt door verbranding als CO2 in de lucht terecht. En laten we daar nou een uitdaging hebben.

Ge-Zwam mag koffiedik vervoeren

adminGrowkit

Wat is er aan de hand? (beknopte versie)
Koffiedik heeft een juridische status: ‘afval’!
Afval dient volgens de huidige (milieu) wet- en regelgeving ook zo te worden behandeld en alleen afvalverwerkingsbedrijven mogen afval vervoeren. Klinkt logisch toch?
Het vervoeren van koffiedik door Ge-Zwam ten behoeve van de kweek van oesterzwammen is dus volgens de wet verboden.
Maar wat nu, als je koffiedik als een organische grondstof ziet? (wat het in feite ook is)
Met andere woorden, is er sprake van afvalstof of niet?
Om die reden is er door Ge-Zwam bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) een verzoek ingediend om koffiedik te zien als voortgezet gebruik voor de kweek van oesterzwammen. Anders geformuleerd, door Ge-Zwam is er aan de ODH gevraagd om een rechtsoordeel te geven over de vraag of koffiedik in dit geval gezien kan worden als voortgezet gebruik.
En dit is ingewikkelder dan dat het zich in de eerste instantie lijkt voor te doen. Sterker nog, dit is een bijzondere complexe materie rondom o.a. de Europese Kaderrichtlijn Afvalstoffen (Kra), Landelijk afvalstoffenplan 3 (LAP3), Leidraad 1.2 ‘Afvalstof of Product’, het begrip: ‘zich ontdoen van’ (afvalstof Wet milieubeheer). Een gigantische dikke brij waar bijna niet door te komen is.
Nu, om een lang verhaal kort te maken…..
De conclusie luidt: dat het gebruik van koffiedik als substraat voor de kweek van oesterzwammen als voortgezet gebruik kan worden aangemerkt.
Hiermee wordt de juridische weg vrijgemaakt en kan Ge-Zwam uitgroeien naar een professionele, circulaire- en lokale oesterzwammenkwekerij.
Normaal gesproken zou dit vanwege de complexiteit van deze wet- en regelgeving bijzonder lang zijn gaan duren. Dankzij de hulp Rotterzwam is dit mij gelukkig gespaard gebleven.
Mijn dank gaat daarom uit naar, Siemen Cox, Jente de Vries, Mark Slegers van Rotterzwam voor het pionierswerk en het delen van hun kennis. Omgevingsdienst haaglanden voor het verlenen van het rechtsoordeel en het vertrouwen van de Provincie Zuid-Holland, Sara McCutcheon en Marloes Arkesteijn.
Alles en iedereen is met elkaar verbonden en zoals het mycelium door het koffiedik heen groeit komen we tot een mooi product:
Een betere wereld en een mooie eetbare oesterzwam!

Daar is hij dan..

adminGrowkit

Afgelopen week heeft Ge-Zwam een belangrijke stap gezet op weg naar een lokale, duurzame en sociale onderneming. De container is geplaatst en is klaar voor de volgende stap.

Zoönosen!

adminGrowkit

Wat zal het woord van 2020 worden? Welk woord hebben we in 2020 het meest gebruikt? Corona….., coronacrisis? Beiden zullen goede kanshebbers zijn. Toch denk ik dat één woord méér aandacht verdiend! Omdat dit woord mainstream niet heel erg bekend is wil ik dit woord graag nomineren voor hét woord van 2020. Zoönosen! Door een zoönose zitten we op dit moment massaal thuis. Naar mijn bescheiden mening geeft Moeder aarde wederom een signaal af dat we het met zijn allen anders moeten gaan doen! Ge-Zwam.nl doet het op zijn eigen manier.